Geschiedenis Mensinghe Roden
Scouting Mensinghe Roden is officieel opgericht op 1 april 1961 toen hopman Dieters zijn groep verkenners aanmeldde bij de Nederlandse Padvinders Vereniging. Deze verkenners waren degenen die de kleuren van de groepsdas hebben gekozen: groen en geel.
Deze kleuren komen uit een Amerikaans scoutingboek. De eerste hopman was namelijk een groot bewonderaar van de Amerikaanse padvinderij. Waarschijnlijk zijn de groepskleuren gebaseerd op het groen van de lente, geel van de zomer en bruin van de herfst.
Van Winsinghhof naar Woudscout
De welpen en verkenners zijn begonnen met twee kamers in de Winsinghhof als scoutingruimte. Daarna bezaten zij een onbewoonbaar verklaard pand aan de Wilhelminastraat (op de plaats waar later de huidige Rabobank gebouwd is), waar zij in de achtertuin (tegenwoordig de Albertsbaan) pionierden.
Mevrouw Wierst richtte in de jaren zestig de kabouters op en hield de opkomsten op de zolder van haar woonhuis aan de Ceintuurbaan-Noord. Later waren de kabouters gehuisvest in een gehuurde zaal van de katholieke kerk en in de Scheepstraschool.
De welpen en verkenners verhuisden in 1972 van de Winsinghof naar een nieuw gebouw aan de Leeksterweg. Achter dit clubhuis hadden ze een terrein waar ze konden pionieren.
In 1980 kwamen de welpen, kabouters, verkenners en padvindsters naar Nieuw-Roden. ‘Het Zwaluwnest’ was aanvankelijk de naam van het bouwvallige houten schooltje dat, eenmaal opgeknapt, het scoutinggebouw met de naam ‘Raadsrots’ werd. In Nieuw-Roden had het gebouw echter veel te lijden van vandalisme en achterstallig onderhoud.
In 1987 kocht de Stichting Scouting Roden de voormalige Groninger Vakantieschool gelegen aan de Norgerweg in het Mensinghebos. Het gebouw werd met inzet van leden, leiding en ouders grondig verbouwd en kreeg de naam ‘Woudscout’. Een toepasselijker gebouw kon Scouting Mensinghe zich niet wensen, temidden van de gelijknamige bossen.
Een groeiende vereniging
Scouting Mensinghe begon met een welpen- en een verkennersspeltak. Enkele jaren later zijn de kabouters opgericht, maar deze behoorden tot een andere scoutingorganisatie, de NPG.
In 1973 zijn de jongensorganisatie NPV en de meisjesspeltakken opgegaan in het nieuwe Scouting Nederland. Toen de oudste kabouters naar de padvindsters zouden moeten overvliegen, bestonden deze nog niet.
Een kabouterleidster die het stokje had overgenomen van mevrouw Wierst, besloot toen de padvindstersspeltak op te richten. In het begin leidde zij op vrijdagavond de opkomsten van de padvindsters van half zeven tot negen uur, om de volgende zaterdagochtend van negen tot twaalf de kabouters te leiden.
In januari 1980 werd een nieuwe speltak opgericht: de Rowans/Sherpa’s Afdeling (RSA), tegenwoordig de Explorers.
De stam is drie keer opgericht: als Utopia, enkele jaren later als Servio Stam en in de jaren negentig opnieuw onder de naam Utopia.
In 1986 is de jongste speltak, de bevers, opgericht door Marcha Mulder. De Bevers kwamen toen op woensdagmiddag bij elkaar, omdat er in het gebouw in Nieuw-Roden te weinig ruimte was op zaterdag. De welpenspeltak had een lange wachtlijst, daarom is in 1988 een tweede welpenspeltak opgericht, de huidige Bandarlog-horde.
Tussen 1986 en 1996 groeide het ledenaantal van Scouting Mensinghe van zestig tot honderdtachtig leden. In 2016 vierde de groep zijn 55-jarig bestaan.
Momenteel telt Scouting Mensinghe Roden meer dan 230 leden en heeft het een prima onderkomen en een zeer enthousiast leidingteam. Veel van de huidige leden keren uiteindelijk terug als leiding van één van de speltakken: zo blijft het vuur branden en kan Scouting Mensinghe Roden vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien.