Bandarlog mee met de boswachter

Afgelopen zaterdagmiddag werden alle welpen een kwartier eerder verwacht op het clubgebouw, natuurlijk wilden alle welpen weten waarom maar helaas was de leiding niet bereikbaar voor commentaar.

Na de opening kwam er opeens een groene auto van Staatsbosbeheer het terrein op waaruit de boswachter tevoorschijn kwam, natuurlijk dacht iedereen dat hij kwam om de verbouw te bekijken maar nee, hij liep recht op de nieuwsgierige welpen af en stelde zich voor als boswachter Jaap.

Boswachter Jaap vertelde dat we samen met hem het bos ingingen om eens op een andere manier naar het bos te kijken dan tijdens een bosspel. De natuur heeft hele handige ezelsbruggetjes bedacht om bijvoorbeeld het verschil tussen een spar en een den te kunnen zien vertelde de boswachter.

Onderweg kregen de welpen verschillende opdrachten, zo moest iedereen tegen een boom gaan zitten met de ogen dicht en dan heel goed luisteren naar de natuur. We kwamen erachter dat het nooit echt stil is in het bos, zo hoorden we een specht en natuurlijk de wind door de bomen en nog een hele hoop andere geluiden. Ook leerden we van alles over de sporen van dieren, zoals vossen, dassen en uilen.

De dikke boom van Mensinghe werd opgemeten door er een kring om heen te vormen, en daar waren bijna alle welpen voor nodig. We maakten ook een aantal tekeningen, van het landschap, de dikke boom en 1 knop. En aan het eind een tekening mét de natuur, zo kwamen we erachter dat modder ook hele goede verf is en een takje bruikbaar is als groen potlood.

Na een wandeling van 2,5 uur met verschillende opdrachten was iedereen enthousiast en moe (inclusief boswachter Jaap) en ging iedereen tevreden naar huis.

met dank aan boswachter Jaap Kloosterhuis (SBB) voor de goede begeleiding

Nieuws: